Geen producten (0)

Winterbanden levensgevaarlijk

Zo’n half miljoen auto’s rijden in deze bloedhitte nog op winterbanden rond. Dat levert levensgevaarlijke situaties op in het verkeer, omdat de remweg bij deze temperaturen soms wel 50% langer wordt.

Bovendien zorgt het ook voor onveiligheid omdat de wegligging verslechtert en het rubber veel sneller slijt. Ook levert het meer herrie op en verbruiken winterbanden in de zomer veel meer brandstof, wat slecht is voor het milieu.

Dat concludeert de Bovag na een steekproef op meerdere locaties in Nederland, die woensdag gepresenteerd wordt. „We zijn met stomheid geslagen dat zoveel auto’s ondanks de tropische temperaturen nog altijd niet op zomerbanden rondrijden”, zegt Tom Huyskens van Bovag. „Onvoorstelbaar dat deze automobilisten hun verantwoordelijkheid niet nemen om een bandenwissel te doen.”

Het onderzoek van Bovag in onder andere Zwolle, Roermond en Utrecht toonde aan dat 5,73 procent van de voertuigen nog op winterbanden rijdt. Dat betekent dat bij een totaal wagenpark van ruim 8,6 miljoen personenauto’s in ons land circa 500.000 daarvan een gevaar op de weg zijn.

Noodstop

„Al bij een temperatuur van 15 graden doet een remmende auto bij 50 km/u er 12 meter over voordat hij stilstaat. Met winterbanden doet hij daar 3 meter langer over”, weet Huyskens. „Maar bij de extreme temperaturen van de afgelopen weken duurt een noodstop wel 20 meter. Het kan het verschil betekenen tussen leven en dood als je in een woonwijk ineens voor een kind moet remmen.”

„Winterbanden zijn vervaardigd van zachter rubber en over het gehele loopvlak voorzien van groefjes die zich in sneeuw vastgrijpen”, doceert Huyskens. „Bij winterse neerslag en lage temperaturen zorgt dat voor betere grip op de weg. Bij hoge temperaturen gebeurt het tegenovergestelde en zijn ze levensgevaarlijk.”

„Ik rij gewoon het hele jaar op winterbanden. Ook deze zomer, maar ben wel heel erg alert in het verkeer en rij niet te hard. Dus remmen is geen probleem”, meent Pieter Keuzekamp uit Zutphen. „Ik rij ook veel motor en dan ben je al voorzichtiger op de weg. Maar ik schrik wel van de langere remweg. Wist niet dat het verschil zo groot was.”

„Ik was het straal vergeten ze om te wisselen”, bekent Richard Gerritsen. „Ik moest naar de garage waar ze me vertelden dat ik nog op winterbanden reed. Maar ze gaan er gelijk af. Ik wil geen spijt krijgen dat ik iemand heb aangereden doordat ik te laks was.”

Bron: de Telegraaf

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren