Geen producten (0)

Richting aangeven

Richting aangeven

Richting aangeven is verplicht


Het aangeven van richting is voor bestuurders verplicht en niet vrijblijvend. Wanneer je je richtingaanwijzer gebruikt, geef je als bestuurder duidelijk aan wat je doet of wilt gaan doen. Handig, want andere verkeerdeelnemers kunnen je gedrag op de weg zo beter voorspellen en zien wat je van plan bent.

De regels voor automobilisten

Bestuurders moeten richting aangeven als ze:

  • willen wegrijden of gaan stoppen
  • bestuurders van een motorvoertuig willen inhalen
  • de doorgaande rijbaan willen oprijden en verlaten (in- en uitvoegen)
  • van rijstrook wisselen
  • alle andere belangrijke zijdelingse verplaatsingen

Geef richting aan nadat je in de binnenspiegel, buitenspiegel én over je schouder gekeken hebt. Uiteraard houd je ook de situatie vóór de auto ook in de gaten.

Richting aangeven bij links en rechts afslaan:

Kijk vóór je richting aangeeft eerst in je spiegels. Kijk ook links en rechts direct naast de auto.  Denk aan (inhalende) fietsers of voetgangers). Zo ben je bewust van de ruimte die je hebt. Vóór je afslaat, ook even je vaart minderen.

Richting aangeven bij invoegen en inhalen

Zodra je voldoende ruimte hebt en je veilig kunt inhalen of invoegen, geef je richting aan en handel je direct. Ná de handeling zet je de richtingaanwijzer meteen weer uit, tenzij je de doorgaande rijbaan verlaat op de snelweg (uitvoegen). Dan zet je de richtingaanwijzer pas uit aan het eibnde van de blokmarkering en het witte puntstuk begint.

Dwingend gebruik van de richtingaanwijzer

Bij extreme drukte en filerijden kan het wel eens voorkomen dat je de richtingaanwijzer gebruikt om je ruimte te ‘vragen’, maar zie dit als een uitzondering. Wacht tot je de gelegenheid krijgt om de geplande actie uit te voeren en zoek oogcontact met de andere bestuurder zodat deze ziet wat je van plan bent.

Richting aangeven bij het verlaten van een rotonde

Verlaat je de rotonde? Dan moet je wel richting aangeven, want je gaat naar rechts.

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren