Geen producten (0)

Winterbanden

Winterbanden zijn speciaal ontworpen om bij lage temperaturen én neerslag goede grip op de weg te bieden. Zowel profiel als materiaal zijn hierop aangepast. Meer grip betekent een kortere remafstand en meer veiligheid.

Zodra de temperatuur onder zeven graden Celsius komt presteren winterbanden al beter dan gewone banden.

Het rubber van een zomerband wordt harder en verliest daardoor veel van zijn goede eigenschappen, zoals grip en comfort.
Winterbanden daarentegen blijven altijd elastisch en flexibel door hun speciale rubbersamenstelling en profielopbouw.

In de winter kunnen wegen dus glad worden door ijzel, opvriezen, rijp, en platgereden sneeuw. Maar ook door hagel en/of vallende sneeuw kan er gladheid ontstaan. Door even voorzichtig te remmen kunt u controleren of de weg glad is en uw snelheid daarop aanpassen. Indien u over winterbanden beschikt zult u minder last hebben van de gladheid dan bij het rijden op zomerbanden. Vooral voor bestuurders die naar de wintersport gaan is het soms van levensbelang. In landen zoals Duitsland en Oostenrijk en Zwitserland zijn winterbanden zelfs verplicht. Zo moet de bandenspanning van winterbanden ongeveer 0,2 bar hoger zijn dan bij zomerbanden. Verder moet u er rekening mee houden dat de rijeigenschappen op een droge weg anders zijn. Een simpele remproef bij 50 km/u laat zien wat het effect van winterbanden is:

1. Bij 50 km/u is de remweg op een droge weg zo’n 12 meter en op een natte weg 14 tot 15 meter.
2. Op een besneeuwde weg is de remweg voor een auto met winterbanden bij een snelheid van 50 km/u ca. 30 meter en dezelfde auto op zomerbanden heeft ongeveer 60 meter remweg nodig.

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren