Geen producten (0)

Slimme snelweg: lichtgevende wegbelijning

Lichtgevende wegbelijning en rijstroken waarop elektrische auto's automatisch opladen: medio volgend jaar moet het in Brabant mogelijk worden. De nieuwe technieken werden gepresenteerd op de Dutch Design Week in Eindhoven.

Het plan voor de futuristische snelweg werd ontwikkeld door Daan Roosegaarde in samenwerking met bouwbedrijf Heijmans. In de verf van de wegbelijning wordt poeder verwerkt met kristallen. De kristallen absorberen het zonlicht, waardoor de belijning tien uur lang in het donker blijft gloeien. Daardoor zijn lichtmasten langs de weg niet meer nodig. 

Veiliger en duurzaam

Ook is dynamische verf ontwikkeld, die zichtbaar wordt in reactie op temperatuurschommelingen. Op die manier kan via de weg gecommuniceerd worden naar de automobilist, bijvoorbeeld ijskristallen op het wegdek bij kou en gladheid.  De 'slimme snelweg' moet de weg veiliger en duurzamer maken. 

In 2013 start Heijmans met de lichtgevende wegbelijning en het aanbrengen van de dynamische verf. Later volgen proeven met de inductietechniek om elektrische auto’s draadloos op te laden, maar waar is nog niet bekend. Roosegaarde en Hejmans zoeken nog een geschikt stuk snelweg om te testen met draadloos opladen.

Bron: Verkeerskunde.nl

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren