Geen producten (0)

Wat moet je in het buitenland in je auto hebben?

Wat moet je in het buitenland in je auto hebben?

Moet ik op vakantie een brandblusser in mijn auto hebben? Hoeveel veiligheidshesjes moet ik meenemen? Klopt het dat een alcoholtester in Frankrijk verplicht is? Dit zijn in vakantietijd veel voorkomende vragen.

Verbandtrommel

De regels op een rijtje:

Het is verwarrend. Elk land heeft tegenwoordig zijn eigen regels over voorwerpen die in de auto aanwezig moeten zijn. Daarnaast maakt het ook nog verschil of het voorwerp aanwezig moet zijn (de voertuigeis) of dat het gebruikt moet worden (verkeersregel).

In een auto met een Nederlands kenteken hoeven, zelfs in een land waar dit wel geldt voor de lokale voertuigen, niet altijd een gevarendriehoek en veiligheidshesjes aanwezig te zijn. Niet als het om voertuigeisen gaat. Wel als dit wordt voorgeschreven door de verkeersregels in dat land. De vraag is echter of de lokale politie van dit verschil op de hoogte is.

Je voorkomt veel problemen door je aan de regels te houden van het land dat je bezoekt. Niet alleen aan de verkeersregels, maar ook aan de voertuigeisen.

Deze uitrusting is in de volgende Europese landen verplicht:

Brandblusser: België, Bulgarije, Estland, Griekenland, Letland, Litouwen, Polen, Rusland, Turkije en Wit-Rusland.
Gevarendriehoek: België, Duitsland, Frankrijk, Bulgarije, Italië, Denemarken, Finland, Griekenland, Hongarije, Kroatië, Letland, Macedonië, Oostenrijk, Polen,  Luxemburg, Portugal, Roemenië, Rusland, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Wit-Rusland, Zwitserland en Zweden.
Verbanddoos: België, Estland, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Joegoslavië, Kroatië, Letland, Litouwen, Macedonië, Oostenrijk, Roemenië, Rusland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Turkije en Wit-Rusland.
Veiligheidsvesten: België, Luxemburg, Oostenrijk, Kroatië, Italië, Slovenië, Hongarije, Spanje, Portugal en Frankrijk.

Vanaf 1 juli moet in Frankrijk ook een alcoholtest (éthylotest) in het voertuig aanwezig zijn. De Franse politie geeft aan pas vanaf 1 november boetes te geven, om discussie te voorkomen is het aan te raden alvast twee testers in de auto mee te nemen. Vanwege de grote vraag zijn ze op het moment moeilijk te krijgen in Nederland. De test is in Frankrijk o.a. te koop bij drogisterijen, grotere tankstations en in sommige horecagelegenheden.

Ga je op vakantie door Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, België en Oostenrijk, houdt er dan rekening mee dat flitspaalmelders op je navigatiesysteem of smartphone niet zijn toegestaan.

Bron: ANWB

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren