Geen producten (0)

Verkeersborden krijgen witte rand voor kleurenblinden

Verkeersborden krijgen witte rand voor kleurenblinden

Wegbeheerders kunnen vanaf 1 oktober 2012 verkeersborden voorzien van een dunne witte rand. Hiermee kunnen ook kleurenblinden de borden beter begrijpen. Verder moeten de borden hierdoor voor iedereen beter opvallen.

De ministerraad heeft daartoe op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu ingestemd met aanpassing van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990). Nederland telt ongeveer 700.000 kleurenblinden. Voor sommige kleurenblinden zijn bepaalde verkeersborden niet duidelijk omdat de kleuren niet te onderscheiden zijn.

Verkeersborden

De verkeersborden waarop rode elementen in een blauw vlak worden weergegeven lijken voor hen te bestaan uit één vlak van dezelfde kleur. Een contrasterende witte bies tussen de verschillende kleuren verhelpt dit probleem en maakt het bord beter herkenbaar voor kleurenblinden.

Ook alle rode verkeersborden kunnen aan de omtrek worden voorzien van een reflecterende witte bies. Met deze bies vallen deze borden voor kleurenblinden beter op tegen een groene of donkere achtergrond en voor iedereen in het donker. Blauwe borden zijn al voorzien van een witte omtrekbies.

Het is aan de individuele wegbeheerders om te bepalen of en wanneer, bijvoorbeeld bij nieuwe aanleg of regulier onderhoud, deze borden worden geplaatst.

Bron: Autorijschool Europa

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren