Geen producten (0)

Theorie examen? Een goede voorbereiding is het halve werk!

Het theorie-examen is een belangrijk onderdeel van het rijexamen. Je kunt nu eenmaal geen praktijkexamen doen als je nog niet geslaagd bent voor je theorie. zodra je 16 jaar bent mag je het theorie-examen afleggen. Het examen bestaat uit 3 onderdelen:

 • Gevaarherkenning: 25 vragen. Je krijgt vragen over wat je in een bepaalde situatie zou doen. Voor iedere vraag krijg je maar 8 seconden de tijd om te antwoorden. Dit zorgt ervoor dat je snel moet beslissen, net als in het echte verkeer!
 • Verkeersregels: 30 vragen. In dit onderdeel wordt je kennis van de verkeersregels getoetst. Je moet de verschillende verkeersborden en andere tekens in het verkeer begrijpen.
 • Verkeersinzicht: 10 vragen. Bij dit onderdeel gaat het niet zozeer om de wettelijke regels. Het gaat er vooral om dat je weet wat in een bepaalde situatie het meest verstandige en veilige is om te doen. Het theorie-examen bevat verschillende soorten vragen. Je kunt ja/nee vragen krijgen, meerkeuzevragen, vragen waar je een getal moet invullen en open vragen over hoe je zou handelen in bepaalde situaties. Deze vragen worden gesteld aan de hand van verkeerssituaties die je op een grote tv-monitor te zien krijgt. Daarbij moet je jezelf voorstellen dat jij de bestuurder bent van het voertuig op het scherm.
  Voorbereiding
  Een goede voorbereiding is het halve werk! Je kunt je het beste voorbereiden door theorielessen te volgen bij je rijschool. Daarnaast kun je theorieboeken bestuderen, deze zijn te koop bij www.de-theorie-winkel.nl. Ook kun je online je theorie testen of een theorie cd-rom aanschaffen. Op de website van het ministerie van Verkeer en Waterstaat vind je een overzicht van alle verkeersregels en de betekenis van verkeersborden. Door je goed voor te bereiden op het examen heb je een grotere kans van slagen én, nog veel belangrijker, je wordt een veilige verkeersdeelnemer.
  Belangrijk om te weten
  Zorg dat je op tijd bent voor het examen! Ongeveer een half uur voor aanvang van het examen dien je aanwezig te zijn. Het examen zelf duurt, inclusief de toelichting, ongeveer 45 minuten. Neem een wettelijk toegestaan, geldig legitimatiebewijs mee! Heb je deze niet bij je, dan kun je niet deelnemen en krijg je ook geen geld terug! Als je geslaagd bent heb je anderhalf jaar de tijd om je praktijkexamen te behalen, want het theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig. Ben je gezakt? Dan krijg je een uitslagformulier mee, zodat je precies kunt zien welke onderdelen aandacht verdienen voor de volgende keer.

0 Reacties

Er is nog niet gereageerd

Reageer

Annuleren